onsdag 26 november 2014

Dammen i november

I början av november kom det lite snö och lade sig över åkrar, ängar och gräsmattor. Glädjen blev kort för dagen därpå försvann den vita upplevelsen. Så här såg dammen ut medan det fortfarande var snö:
IMG_1141
I slutet av november såg dammen ut så här:
IMG_1208
Snön och presenningen borta.
Det har fungerat mycket bra med presenningen. En hel del löv har håvats upp ur de pölar/små sjöar som bildades.
Runt omkring dammen har det hänt andra grejor också. Stubben, slyn och det mesta av jordhögen som syns i övre hörnet till vänster i bilden nedan, är borta. Det ska bara bli en sten kvar där och fri sikt ut över nejden.
IMG_8546
Nu ska det jämnas ut och sås gräs, så gräsklipparen kan köras utan störningar.
Till sommaren kommer den svarta hammocken att stå med “ryggen” mot söder invid dammen. Det kommer nog att bli ett lite asiatisk-inspirerat hörn av tomten det här tror jag. Bron över dammen anger tonen/stilen liksom! Yogagrodorna och en Buddha från Villa Linnea är redan på plats.
/Mdm Traktor

lördag 8 november 2014

Vitlök

Årets vitlök från “Örtagården” (Sabadrone och Splint) har kommit med posten och också kommit i jorden. Odlingslådan som har haft sommarsquashen i år får ta hand om vitlöken nästa säsong (växelbruk, ni vet!). Täcket med halm skyddar från ogräs och får ligga kvar till det är dags ge morotsplantorna lite mer ljus nästa sommar. Mellan raderna av vitlök har jag nämligen satt morotsfrön (Nantes).
IMG_1151IMG_1154
Det ser ju dessutom ganska snyggt & prydligt ut! Eller hur?
IMG_1218IMG_1219
I den andra delen av odlingslådan har jag sått palsternacka.
I år sådde jag både morot och palsternacka i slutet av mars och det blev lyckat, så nu är det dags för ett ytterligare experiment; höstsådd. Då blir fröna liggande i jorden under vintern och börjar att gro så fort det blir väder för det. Men om det här milda höstvädret fortsätter kanske de börjar gro redan nu …. och det är INTE bra!
Dillen jag sådde för en månad sen i örtagården har redan börjat gro, så vi få se hur det blir med det frampå vårkanten. Den här raden med dill är sådd i den odlingslåda som jag kallar “Örtagården”. Den odlingslådan är preparerad med krossade äggskal för att få en högre kalkhalt i jorden och ge en bättre jordmiljö till kryddor & örter.
IMG_1211
Nu är höstsådden avslutat och det är bara att vänta till våren 2015. Det känns så långt dit, men snart är vi där.
Vi ska bara fira lite jul & nyår först.
/Mdm Traktor