måndag 9 februari 2015

Varmbänk – Steg 2

Nu är det dags!!
Start av varmbänk.
En varm blandning av hästskit och halm hämtades med traktorskopa hos hästgrannarna. De är en enorm fördel att kunna ta hästskit-halm-blandningen varm. Då är det redan i gång, om man säger så. Ska man vänta på att frusna hästplutar ska tina och komma i gång att brinna kan det gå åt mycket varmt vatten innan det händer nå´t.
IMG_1378IMG_1382
IMG_1383IMG_1385
Sen åkte vi hem till Gården och tippade av halm-hästskit-blandningen i den väl förberedda odlingslådan,
IMG_1400IMG_1401
IMG_1406IMG_1408IMG_1410
fördelade “skiten” jämnt i odlingslådan, trampade sen runt i det hela så det packades ihop och till sist lade vi på ett ca 10 cm tjockt lager jord, åsså trampade vi lite till.
IMG_1416IMG_1417IMG_1425
Fönstren och alla mattorna lades på igen och en termometer (helst digital) ska få ge oss spännande besked om vad som händer i varmbänken.
Steg 1 togs i december 2014. Läs här. Då gjordes själva odlingslådan. Den placerades i köksträdgården och förbereddes för starten av varmbänk nu i februari.

På återhörande!

Mme T

6 kommentarer:

Rost och rädisor sa...

Ska ju bli enormt spännande att se hur det går i din låda. Hur varmt vill du ha det?
Tänkte vänta nån vecka till innan jag kör igång mina. En liten i växthuset och en låda utomhus. Problemet är att här går det inte att köra in med skopa så allt måste samlas i säckar, bäras och köras i skottkärra. Dessutom ingen hästäagare här runt som använder halm utan det är kutterspån som gäller. Alltså lägga halm för sig i bottenlager, trampa och sen så ren hästgödsel som möjligt.
Mycket spännande!
Håll oss informerade.
Kram Anette

Luna Eks Trädgårdsblogg sa...

Blir lite avundsjuk på dig att du har de förutsättningarna för en varmbänk. Kan inte annat än bli bra.
Lycka till
Luna

Laila sa...

Verkligen proffsigt! Kommer att följa det hela med intresse för att kopiera tillvägagångssättet till nästa säsong. Vi kan ju också få varm gödselblandning från hästgården i närheten...
Kram

Tant Otteskrufv sa...

Åh, den som hade en traktor...men den skulle förstås inte kunna ta sig in i vår djungel:/ Jag får önska mig ett släp istället. Och massor med hästskitig halm. För varmbänk vill jag gärna prova:)

Annika Christensen sa...

Den som ändå hade en traktor och någonstans och hämta hästskit och halm.
Skall bli kul att se hur det här går.
Nu finns det en länk hos mig så jag inte tappar bort dig igen.Har inte kunnat lägga till länkar men äntligen!
Allt gott
Annika

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Köksträdgård check, färsk hästgödsel check... Bygga en låda kan inte ta såå lång tid. Funderar på om jag ska försöka.. redan i år.

Tack för inspirationen. Ha det gott! Carina