fredag 30 januari 2015

Blommig fredag - Vitt

Vilket härligt tema! Min favoritfärg bland blommor, grönsaker & andra växter. Allt vitt i naturen är “vackrast”.
På Gården försökte jag samla ihop alla vita blommor i en rabatt i somras/höstas när jag transplanterade alla perenner från Villa Linnea. Jag hoppas på en vit (och även en rosa, en blå och en gul/orange) rabatt till våren/sommaren. Just nu blommar julrosorna i den Vita rabatten, men tyvärr under den vita snön.
Vita vinbär och vitlök får också vara med i det vita temat, fast på annan plats förstås.
IMG_0287 IMG_0290
Vit mangold, vita rädisor, palsternacka & vita morötter ligger i fröpåsar eller väntar på att gro i sina små så-krukor (inomhus än så länge). Några vitblommig sockerärtor och perenna vita luktärter hoppas jag också på till den här säsongen.
IMG_9998 IMG_9999
För att inte tala om all fin, vit och läcker potatis som vi ska sätta på förgroning för att testa i både varm- & drivbänken, så att vi förhoppningsvis får potatis till midsommar. Det är ju viktigt!

Andra vita sommardrömmar!
IMG_0696 IMG_0728
p94006l Vissa växter blir vitare och finare när de vissnat.
IMG_0726
Och tänk när schersminen och alla fruktträd börjar blomma!
Då skänker växtligheten oss stora, stora buketter av vita blomster.

Kan det vara så att jag längtar till våren?!

Klicka på bilden nedan så kommer du till länksamlingen “Blommig fredag” med den här veckans tema “Vitt”!
blogg-2

En skön fredag och en härlig helg önskar
Mme T

fredag 23 januari 2015

Blommig fredag – min favoritperenn

Min favoritperenn måste vara sparris! Denna fantastiska primör som kan skördas och avnjutas tidigt på säsongen. Mmmmmm! Den är inte särskilt blommig men det fina fluffet, som kommer när man låter bli att skörda och låter sparrisstjälkarna växa vidare, är väldigt dekorativt.
IMG_0931
Sparrisen som växer hos oss är inne på sin 2:a säsong, så i år får vi bara smaka en sparris var, inte mer. Nästa år får vi ta några till, fram till midsommar. Följande år kan vi njuta mer av skörden av sparris, som förhoppningsvis bara blir större och större för varje år. Sorten heter “Rambo” och kommer från KLOSTRA.
rambo-sylvester-stallone 
Mellan raderna växer slätbladig persilja. Det var gamla frön som jag chansade på skulle ta sig i våras, och det gjorde de med besked. Den trivdes alldeles förträffligt, så den blev nästan halvmeterhög. Nu är den till största delen flyttad till örtagården, där jag hoppas den kommer igen till våren. Till vänster syns en köpt salladskruka som fått gå i blom. Jag tog inga frön, men det är skoj att experimentera!
På hösten kommer sen de fina röda “sparrisbären” som tillsammans med det fluffiga gröna blir ännu mer dekorativt.
 IMG_0959 IMG_0960

Mme T
Vill du ser fler favoritperenner?
Klicka på bilden nedan så kommer du till länksamlingen för veckans blommiga fredag.
blogg-2

måndag 19 januari 2015

Mot ett mer ekologisk liv

Jag har bestämt mig för att byta ut minst ett livsmedel/en vara i köket/hushållet per månad till en ekologisk variant. I januari blev det våra corn flakes som blev utbytta till Änglamark.
th
Små, små steg, men ack så viktiga, tycker jag. Det finns redan en hel del ekologiska varor på Gården förstås, men nu ska det alltså bli minst 12 till.
Nu gäller det att få med herr Traktor på tåget också, eller kanske hellre på traktorn!

Mme T

söndag 18 januari 2015

Höns i trädgården

Som de flesta vet som följer min blogg vill jag ha höns på gården, helst Bohusläns-Dals svarthöna. Vad kunde väl då passa bättre än att åka på kurshelg på Skillebyholm och vara med på hönsundervisningen där som en förberedelse? På köpet fick jag en färgupplevelse tillsammans med vår lärare Hanna som jag sent ska glömma. Göthes färglära är kurslitteratur och i mina gömmor hittade jag en gammal upplaga av hans bok. Hur kunde jag veta att jag skulle spara den?! Efter en så´n här genomgång av färger ser man på himmel, hav, solljus, målningar, blommor, mörker, rabatter och annat med färg på ett helt annat sätt. Man ser vilka fenomen som kan uppstå när färger harmonierar, kompletterar eller kontrasterar och hur man med blotta ögat ganska lätt kan se dessa fenomen runt omkring sig. Magiskt!
 IMG_1329
Men det var ju hönsen kurshelgen handlade om ja …….
Hönsen och tupparna på Skillebyholm visade gärna upp sig och sitt fina hönshus.
20150118_132218
Inne i hönshuset var det den finurliga plattan/hyllan under sittpinnarna som var mest intressant.
20150118_13254220150118_13264320150118_132657
Det är lätt att raka hönsskiten direkt ner i en hink från plattan/hyllan vid morgonstädningen. Nästan ingen hönsskit hamnar i ströbädden och det håller sig rent och fint där hönsen och tuppen/tupparna ska gå och sprätta. En så´n ska vi ha i gårdens hönshus när det beger sig!
Det finns massor med info att hitta på nätet och en massa klubbar & föreningar man kan gå med i. Bohuslän-Dals svarthöna är en lantras, så jag får väl gå med i Svenska lanthönsklubben, så jag har nå´t/nå´n att luta mig mot den dag det finns höns på gården.
kackel.se är adressen!! Kul namn (fniss).
IMG_1332
svenska_lanthonsklubben_topp

Mme T

fredag 16 januari 2015

Blommig fredag – Årets trädgårdsplaner

Mina trädgårdsplaner för 2015 är inte så värst blommiga, de handlar mest om min köksträdgård och de 6 odlingslådor som ska vara på plats till våren/försommaren. 4 odlingslådor är redan nu på plats, så (minst) 2 till ska tillverkas och sen läggas på plats. Vill ni se hur det går till att göra en odlingslåda kolla in fliken “Köksträdgården” eller kolla in ett av mina testinlägg (innan jag offentliggjorde bloggen) här.
Just nu känns planerna för vårens och sommarens växtlighet ganska avlägsen.
Snön ligger vit över skogen …..
IMG_1310IMG_1305IMG_1312
Men snart är vi där!!!!!
Startskottet för min del är varmbänken som ska sparkas/stampas i gång i mitten av februari.

Mina planer för köksträdgården är som följer:
Odlingslåda 1:
Örtagård (inkl perenna örter/kryddor, sandsenap, gräslök, persilja) + ringblommor (höstsådda)
 IMG_0866
Odlingslåda 2:
Tidig potatis (eget utsäde)  + lök och vitlök + höstsådda morötter
 IMG_0516IMG_8196
Odlingslåda 3
:
Sparris + persilja, sallad, spenat (mellan sparrisplantorna) och jordgubbar
IMG_9641IMG_0059
Odlingslåda 4:
Driv/Kall-bänk (start så fort jorden reder sig + Varmbänk (start i februari)
Gröna blad (sallad, spenat), morötter, palsternacka, rädisor, rättika, rödbetor, 2 squash-frön (endast som test!) och en hel rad med andra grönsaker ska testsås.
IMG_0863
Odlingslåda 5:
Komposter, squash (på friland), pumpa, majs, ärter & bönor
IMG_0302IMG_0294
Odlingslåda 6:
Kål-tält med svart-, grön & vit-kål, broccoli, ruccola.
Kål-tältet ska göras mha “Rättviksknutens” finurliga kopplingar mellan sk VP-rör (elrör, de där vitgula plaströren ni vet!) och fiberduk. Finns det nå´n som har ett bättre förslag än dessa plaströr?
Knuten_3145Knuten_3225
Odlingslådorna 1-4 är 1,5 m x 4,5 m och ca 0,4 m höga, uppdelade på två “fack”. Resten av odlingslådorna ska bli 1,2 m x 4,5 m och ca 0,4 m höga, uppdelade på 2 eller 3 “fack”. Totalt kommer det nog att bli minst 10 odlingslådor. Det får framtiden och skörderesultatet under säsongen utvisa.

Köksträdgården är alltså egentligen en samling upphöjda bäddar. På Villa Linnea hade jag 4 x 4 pallkragar i en 4-årig växtföljd. Innan jag “slaktade” köksträdgården där hade jag 3 pallkragar på höjden på nästan samtliga 16 (= nästan 48 pallkragar, hopsamlade under 5 säsonger). Några av dessa pallkragar ska få ett nytt liv i de två växthusen för att hålla ordning på tomat- & gurkplantorna.

MdmTraktor

blogg-2

måndag 12 januari 2015

Mammas röda amaryllisar

Varje år den 23 december köper jag röda amaryllisar för att hedra min mamma som gick bort dagen före julafton 2007. Förra året blev det 7 amaryllisar i 3 olika krukor.
IMG_1314IMG_1315
Stadiet på knopparna i krukorna var väldigt olika, så vi har haft röda amaryllisar blommande ända sen dess, och fler knoppar kommer att slå ut snart.

Jag brukar alltid köpa amaryllisar som snittblommor, men i år testade jag att köpa krukor med lökar i knopp och/eller utslagna. Det förlänger fägringen betydligt, så så får det bli kommande år.

På mammas begravning ville jag gärna ha röda amaryllisar som dekoration “överallt” men det fanns inga att får tag på i södra Spanien, där mamma bodde när hon gick bort. De fick bli vita liljor i stället och det är ju vackert det med. Men ingenting går upp mot röda amaryllisar i juletid!
MdmTraktor

lördag 10 januari 2015

Adventstazetterna

De ynkliga tazettlökarna från 1:a advent har blivit totalt bortglömda, men nu har de fått lite vatten, rötterna har växt till sig och äntligen börjar de blomma.
IMG_1293IMG_1297
IMG_1298IMG_1300
IMG_1301IMG_1303
IMG_1304
Så här såg de ut i början av december:
IMG_1213IMG_1216
IMG_1214IMG_1215

MdmTraktor